Dogodki

V Domu pod Storžičem je bila v soboto, 16. oktobra 2021, gasilska vaja v primeru požara v planinski koči, na kateri je sodelovalo 85 gasilcev iz 14 gasilskih enot z Gorenjske z 18 vozili. S prikazno vajo, ki sta jo organizirali Gasilska in Planinska zveza Slovenije na pobudo organizatorjev akcije Očistimo naše gore – Zavarovalnice Triglav, so želeli opozoriti na pomen požarne varnosti in preventive v planinskih kočah, ki jih je v zadnjih letih kar tri popolnoma uničil požar.

Požar je nastal v stropu mansarde Doma pod Storžičem v sobi s skupnimi ležišči. Zaradi vžiga saj v dimniku se je stena dimnika pregrela, zato se je vžgala lesena stropna konstrukcija ob dimniku. Do vžiga stropne konstrukcije je prišlo ob 10.50, dim in požar so zaznali prisotni na lokaciji ob 10.58, osebje doma se je takoj odzvalo in o požaru so ob 10.59 uri obvestili regijski center za obveščanje Kranj na številko 112, gospodar je ob pomoči nekaterih prisotnih poskušal požar pogasiti z ročnim gasilnikom, poskrbeli pa so tudi za evakuacijo oseb v objektu. Požar so uspeli začasno nekoliko zadušiti, ni pa jim ga uspelo dokončno pogasiti. Zato se je do prihoda gasilskih enot razširil po sobi, zajel del podstrešja in lesenega ostrešja nad sobo, hkrati pa se skozi počeno steklo okna razširil na leseno fasado in napušč na južnem delu objekta. V času gašenja objekta je severozahodni veter žareče delce zanesel v gozd, zato je prišlo še do vžiga suhe podrasti in manjšega gozdnega požara kakšnih 50 metrov od objekta.

Prikazno gasilsko vajo Planinski dom 2021 je izvedla Gasilska zveza Tržič v sodelovanju z Gasilsko zvezo Gorenjske, vodja vaje je bil poveljnik GZ Tržič Jani Žlindra, vodja intervencije pa namestnik poveljnika GZ Tržič Uroš Bodlaj. Na njej je sodelovalo 85 gasilk in gasilcev iz vseh devetih Prostovoljnih gasilskih društev v GZ Tržič, dveh PGD iz GZ Naklo, po enega PGD iz GZ Radovljica in GZ Mestne občine Kranj ter Gasilska reševalna služba Kranj z avtocisterno. Pred vajo je bil na Domu pod Storžičem (PD Tržič) posvet za gospodarje o požarni varnosti v planinskih kočah.