Dogodki

Od 20. marca 2020 je na celotnem območju države razglašena velika požarna ogroženost, kar pomeni, da je prepovedano požiganje in odmetavanje gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano je tudi kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj v naravi.

V času prepovedi kurjenja v naravi, zaradi velike požarne ogroženosti smo imeli v Občini Tržič 3 večje intervencije. Vse tri intervencije so bile požari v naravi, zaradi malomarnosti ljudi, ki kljub ukrepu o prepovedi še zmeraj kurijo v naravi. Na prvih dveh intervencijah sta sodelovala po dva gasilska društva in vsakih po 28 gasilcev. Zadnji večji požar v naravi je bil v Potarju, kjer so sodelovala 3 gasilska društva in vsega skupaj 46 gasilcev. V zadnjem trenutku je uspelo gasilcem pravočasno pogasiti požar, da se ni razširil.

Podnebje po celem svetu se spreminja in tudi v občini Tržič. V zadnjih letih imamo veliko sušnih obdobij v vsakem letnem času in tudi veliko več vetra. Vegetacija in tla so presušena. Ko pride do požara v naravi, se požar lahko razširi zaradi presušenosti v tla. Zaradi stalne prisotnosti vetra iz hribov pa se lahko požar razširi na drevesa in krošnje oziroma na bližnje sosedne objekte.

Že tako se gasilci pri požarih v naravi srečujemo z različnimi problemi, kot so nedostopnimi potmi, zahtevnimi tereni, pomanjkanjem vode, itd. Posebno nevarno pa je sedaj, ko moramo zaradi zaostritve razmer pri epidemije ob širitvi virusa COVID-19 tudi gasilci upoštevati določene varnostne ukrepe pri izvajanju intervencij.

Apel gasilcev Gasilske zveze Tržič:

Drage občanke in dragi občani Občine Tržič, lepo vas naprošamo, da upoštevate prepoved kurjenja v naravi, ko je razglašena velika požarna ogroženost, in takrat ne kurite v naravi. Ter naj to velja za vsak letni čas, ko bo razglašena prepoved.

 

Manca Ahačič, VGČ I.

Predsednica komisije za preventivo GZ Tržič